احتمال هک انتخابات کنیا توسط الشباب
به گزارش واحد امنیت سایبربان؛ امنیت سایبری یکی از بزرگترین چالشهایی است که کنیا با آن دستبهگریبان است. اخیرا گزارشها مبنی بر هک شدن نهادهای دولتی توسط افراد ناشناس، روند افزایشی داشته است. در ماه مه سال 2016، هکتیویستهای انانیموس با اجرای یک حمله پیچیده به سرورهای وزارت امور خارجه کنیا، یک ترابایت داده را به سرقت بردند که برخی از آنها از دارک وب سر در آورد. دادههای فاش شده شامل فایلهای محرمانه و غیرمحرمانه بود. فایلها شامل مکالمات ایمیلی، ارتباطات مرتبط با امنیت و حتی نامههایی میشد که در آنها از موقعیت امنیتی سودان صحبت شده بود؛ یعنی جایی که ارتش کنیا با ارتش آزادیبخش خلق سودان در حال جنگ بود.
در سال 2012، یک هکر اندونزیایی معروف به دیرکسر (Direxer) یک شبه 103 وبسایت متعلق به دولت کنیا را هک کرد. هکر از اعضای انجمن اینترنتی امنیت اندونزی معروف به Forum Code Security بود. او ادعا کرد که با بهرهگیری از راهنماهای موجود در انجمن، موفق به هک وبسایتها شده است. تمام اینها چالشهایی هستند که کنیا در حال حاضر و حتی در آینده با آن روبروست.
در مصاحبهای که با عنوان وضعیت امنیت سایبری در کنیا با بثول اوپیل (Bethwel Opil)، مدیر فروش آفریقای شرقی در کاسپرسکی لب انجام شده، به افزایش فعالیتهای مجرمانه سایبری در سرتاسر جهان اشاره شده است. اوپیل در این مصاحبه اظهار داشته که مجرمان سایبری دائما در پی یافتن راههای جدید برای اخاذی از قربانیان هستند.
طبق گزارش امنیت سایبری 2015 که از سوی گروه اطلاعرسانی تهدید سایبری سریانو (Serianu) منتشر شده، بخش دولتی کنیا بیش از پنج میلیارد شیلینگ کنیا و بخش خدمات مالی این کشور چهار میلیارد شیلینگ کنیا در اثر حملات سایبری از دست داده است. در این گزارش، به تعداد سازمانهایی که کارکنان کافی و تخصص امنیتی مناسب و مختص امنیت فناوری اطلاعات در اختیار ندارند اشاره شده است. مطلب نگرانکننده این است که 21 درصد سازمانها شامل نهادهای دولتی کنیا اصلا جرایم سایبری برایشان مهم نیست. این هم یکی دیگر از چالشهایی است که کنیا با آن روبروست.
با وجود این، در حال حاضر درگیری سیاستمداران کنیایی در منازعات تلخ بر سر این که کشور باید نظام الکترونیک داشته باشد یا در کنار اجرای نظام الکترونیک، یک نظام پشتیبان دستی هم باید باشد که در صورت شکست نظام الکترونیک در انتخابات 2017 بتوان از آن استفاده کرد، موجب ملتهب شدن نظام سیاسی کنیا شده است. بحث انتخابات الکترونیک، بحثی است که واکنشهای متفاوت بخشهای مختلف کشور را برانگیخته است. وزیر کابینه فناوری اطلاعات و ارتباطات، جو موچرو (Joe Mucheru) مدعی است که نظام رایگیری الکترونیک ممکن است توسط گروه تروریستی الشباب هک شود. این اظهارنظر واکنشهای متعددی در پی داشته است.
وزیر کابینه فناوری اطلاعات و ارتباطات، جو موچرو با حضور در کمیته مجلس سنا در امور حقوقی، دلایل دولت برای حفظ نظام پشتیبان دستی به خاطر نگرانی از دخالت الشباب در انتخابات 2017 را بیان کرد و گفت: «ما در حال جنگ با الشباب هستیم که به مداخله در نظامهای ارتباطی مشهور است.» البته این پرسش مطرح میشود که چرا یک گروه تروریستی باید به دنبال هک کردن نظام رای گیری الکترونیک کنیا یا هر کشور دیگری باشد؟ موچرو سعی کرد پاسخ این پرسشها را در کمیته مجلس سنا بدهد. به گفته وی، کارتلها در تلاشند از فناوری برای ناامید کردن کنیاییها بهره ببرند: «ما خیلی زود متوجه قضیه شدیم و از فناوری مشابه برای کنترل همه مداخلات استفاده میکنیم.» گفته او ممکن است درباره استفاده از فناوری برای کنترل برخی چیزها درست باشد. در هر حال، این واقعیت که هر نظام الکترونیک ممکن است در خطر باشد، قابل انکار نیست. همه زیرساختهای سایبری الکترونیک در معرض هک قرار دارند. در شبکههای اجتماعی، بین کنیاییها درباره این مسئله بحثهایی در گرفته است. گروه تروریستی در انتخابات کنیا در پی چه منافعی است؟
در جریان انتخابات اخیر امریکا، گزارشهایی مبنی بر هک شدن ایمیلها و گزارشهای کمیته ملی حزب دموکرات منتشر شد. دولت امریکا به طور علنی اعلام کرد که مطمئن است هماهنگی انجام این عملیات را روسیه بر عهده داشته است. با هک شدن کمیته ملی حزب دموکرات، هزاران ایمیل افشا شد که بسیاری از آنها موجب رسوایی حزب دموکرات و وزیر سابق امور خارجه، هیلاری کلینتون، نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد. جو موچرو میافزاید که نظامهای انتخابات الکترونیک ممکن است موجب آن شود که 2.5 میلیون رای دهنده از شرکت در انتخابات 2017 محروم شوند.
همچنان که کنیا به سراغ انتخابات الکترونیک میرود، باید گامهایی هم در جهت تضمین امنیت بردارد- و مهمتر از همه نظامهایی پیشبینی کند تا مطمئن شود که قربانی جرایم سایبری نمیشود. نخستین خط دفاعی در حفاظت از این نظامها، درک عمومی است. اعمال بهترین تدابیر امنیت سایبری، حفاظت داده، دسترسی به اطلاعات و سایر رویههایی که به طور عینی توسعه یافته و مسئولانه اجرا شود، امکان انجام خرابکاری سایبری توسط الشباب را دشوار میسازد.
در هر حال باید بپذیریم که فناوری جدید، حتی زمانی که مورد حمله هم قرار نگرفته باشد، همیشه اشکالاتی به همراه دارد. در هر حال، بحث بین کنیاییها درباره هک کردن نظام انتخابات الکترونیک کنیا توسط الشباب همچنان ادامه دارد؛ اما چرا نظام ارتباطی، هدف گروه تروریستی اعلام شده است؟ آیا ادعاهای وزیر کابینه واقعا صحت دارد؟