احتمال ممنوعیت تیکتاک در اراضی اشغالی
به گزارش کارگروه شبکههای اجتماعی سایبربان؛ چندین کشور در آمریکای شمالی، اروپا و آسیا-اقیانوسیه به دلیل افزایش نگرانیها در مورد حفظ حریم خصوصی و امنیت سایبری، برنامه اشتراکگذاری ویدیویی تیکتاک (TikTok) را در دستگاههای دولتی ممنوع کردهاند. چند کشور به طور کامل این برنامه را ممنوع کردهاند.
ممنوعیت تیکتاک در اراضی اشغالی
برنامه تیکتاک در اسرائیل ممنوع نیست. سیاستمداران اسرائیلی در مورد ممنوعیت تیکتاک بحث و گفتگو کردند، زیرا معتقدند که این برنامه محتوای غیراخلاقی را تبلیغ میکند، اما در نهایت آن را ممنوع نکردند.
بسیاری از کشورها نگرانیهای امنیتی در مورد تیکتاک دارند و این برنامه را در دستگاههای دولتی فدرال و دستگاههای دولتی و دستگاههای تلفن همراه ممنوع کردهاند زیرا معتقدند که خطر امنیت ملی به همراه دارد.
مدیرعامل این شرکت از سوی قانونگذاران آمریکایی مورد بازجویی قرار گرفت. تیکتاک که متعلق به شرکت فناوری چینی «Bytedance» است، به طور مداوم اعلام کرده که دادهها را با دولت چین به اشتراک نمیگذارد.
این شرکت به پروژهای اشاره کرد که در حال حاضر روی آن کار میکند تا دادههای کاربران ایالات متحده را در این کشور ذخیره کند و ادعا کرد که این کار مانع از دسترسی چین به آن میشود. همچنین اتهامات مربوط به جمعآوری دادههای کاربران بیشتر از رقبای خود را رد و تأکید کرد که به طور مستقل تحت مدیریت خود عمل میکند.
با این حال، چندین دولت در مورد اتصالات این پلتفرم به چین ابراز نگرانی و ممنوعیتهای جزئی یا کلی را اعمال کردهاند.
افغانستان
در سال 2022، رهبر طالبان در افغانستان ممنوعیت تیکتاک و بازی «PUBG» را به دلیل نگرانی در مورد رفاه و راهنمایی افراد جوان به اجرا گذاشت.
بلژیک
بلژیک به دلیل نگرانی در مورد امنیت سایبری، حریم خصوصی و اطلاعات نادرست، ممنوعیت موقت تیکتاک را برای دستگاههای متعلق به دولت فدرال یا پرداخت هزینه آن اعمال کرده است. نخست وزیر الکساندر دو کرو (Alexander de Croo) اظهار داشت که تصمیم اجرای این ممنوعیت برای یک دوره 6 ماهه براساس هشدارهای دریافتی از سرویس امنیت دولتی و مرکز امنیت سایبری گرفته شده است.
کانادا
دولت کانادا استفاده از تیکتاک در دستگاههای دولتی را به دلیل نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی و امنیت ممنوع کرده است. علاوه بر این، کارمندان دیگر نمیتوانند برنامه را دانلود کنند.
دانمارک
وزارت دفاع دانمارک نصب تیکتاک در تلفنهای کاری کارمندان را ممنوع کرد. به کارمندانی که برنامه را نصب کردهاند دستور داده شده که آن را به سرعت از دستگاه خود حذف کنند. این وزارتخانه نگرانیهای امنیتی و فقدان ضرورتهای مرتبط با کار را به عنوان دلایل ممنوعیت ذکر کرد.
اتحادیه اروپا
پارلمان اروپا، کمیسیون اروپا و شورای اتحادیه اروپا، نهادهای اصلی بلوک 27 عضوی، ممنوعیتهایی را برای تیکتاک در دستگاههای کارکنان اعمال کردهاند. این ممنوعیت، پارلمان اروپا، قانونگذاران و کارکنان را ملزم میکند تا برنامه تیکتاک را از دستگاههای شخصی خود حذف کنند.
هند
در سال 2020، هند ممنوعیت سراسری تیکتاک و چندین برنامه چینی دیگر از جمله وی چت (WeChat) را به دلیل نگرانی در مورد حفظ حریم خصوصی و امنیت اعمال کرد. این ممنوعیت مدت کوتاهی پس از درگیری میان سربازان هندی و چینی در مرز هیمالیا مورد مناقشه که منجر به کشته شدن 20 سرباز هندی و مجروح شدن تعداد زیادی شد، وضع گردید.
نیوزلند
براساس توصیه کارشناسان امنیت سایبری دولت، برنامه تیکتاک روی تلفنهای کاری قانونگذاران و کارکنان پارلمان نیوزلند ممنوع خواهد شد. از پایان ماه مارس امسال، اپلیکیشن از تمامی دستگاههای متصل به شبکه مجلس حذف خواهد شد. با این حال، مقامات میتوانند ترتیبات ویژهای را برای کسانی که به تیکتاک درمورد مسئولیتهای دموکراتیک خود نیاز دارند، انجام دهند.
نروژ
پارلمان نروژ اخیراً به دنبال هشدار وزارت دادگستری این کشور، استفاده از تیکتاک در دستگاههای کاری را ممنوع کرد. این تصمیم به منظور اطمینان از امنیت تلفنهای کارمندان دولت گرفته شده است.
پاکستان
مقامات پاکستانی به دلیل نگرانی در مورد تبلیغ محتوای غیراخلاقی در این برنامه، از اکتبر 2020 چندین بار ممنوعیت موقت تیکتاک را صادر کردهاند.
تایوان
در دسامبر 2022، تایوان به دلیل نگرانیهای مطرح شده از سوی افبیآی (FBI) در مورد خطرات امنیت ملی، ممنوعیت تیکتاک را در بخش عمومی اجرا کرد. دستگاههای دولتی، از جمله تلفنهای همراه، تبلتها و رایانههای رومیزی، از استفاده از نرمافزارهای ساخت چین که شامل برنامههایی مانند تیکتاک، همتای چینی آن «Douyin» و «Xiaohongshu»، یک برنامه محتوای سبک زندگی چینی، ممنوع هستند.
انگلستان
در اواسط ماه مارس سال جاری، مقامات بریتانیا ممنوعیت تیکتاک را از تلفنهای همراه دولتی، از جمله تلفنهایی که از سوی وزرا و کارمندان دولت استفاده میشود، به اجرا گذاشتند. این ممنوعیت به عنوان یک اقدام احتیاطی براساس نگرانیها تصویب شد. پس از آن، پارلمان بریتانیا ممنوعیت تیکتاک را از همه دستگاههای رسمی و شبکه گستردهتر پارلمانی اعلام کرد. علاوه بر این، دولت نیمه خودمختار اسکاتلند نیز ممنوعیت تیکتاک را از دستگاههای رسمی اعلام کرد که بلافاصله اعمال شد.
ایالات متحده
در ماه مارس امسال، ایالات متحده به سازمانهای دولتی دستور داد تا تیکتاک را ظرف 30 روز از دستگاههای فدرال به دلیل نگرانیهای امنیتی داده حذف کنند. این ممنوعیت محدود به دستگاههای دولتی است، اما برخی قانونگذاران آمریکایی بر ممنوعیت کامل آن تأکید دارند. چین از ایالات متحده انتقاد کرد و این ممنوعیت را سوءاستفاده از قدرت و راهی برای سرکوب شرکتهای خارجی خواند. بیش از نیمی از ایالتهای آمریکا و همچنین کنگره و نیروهای مسلح، تیکتاک را در دستگاههای رسمی ممنوع کردهاند.
بسیاری نگرانیهای مربوط به حفظ حریم خصوصی و امنیتی در دستگاههای تلفن همراه، ممنوعیتهای جزئی یا کلی زیادی را در بسیاری کشورهای دیگر که تیکتاک را به دلیل نگرانیهای امنیت سایبری و عدالت هر کشور ممنوع کردند، درپی داشت.