احتمال شروع جنگ جهانی سایبری
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان؛سردار دکتر غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در نخستین جلسه از دوره آموزشی تخصصی جهاد تبیین ویژه اساتید و نخبگان دانشگاهی که به همت بسیج اساتید استان اصفهان برگزار شد به تحلیل تحولات روز منطقه و جهانی پرداخت.
وی با بیان اینکه به نظر می رسد حادثه حمله روسیه به اوکراین، یک نقطه عطف راهبردی در تغییر موازنه امنیتی اروپا است که با برخی فرضیات می تواند تاثیرات جهانی نیز در پی داشته باشد، گفت: در چنین شرایط ما هم باید این تحولات را بررسی کنیم و ببینیم فرصت ها و تهدیدات این حادثه برای ما چیست و متناسب با آن چه رویکردهایی را باید اتخاذ کنیم.
سردار جلالی ادامه داد: در یک نگاه اجمالی به گذشته، پس از فروپاشی شوروی آمریکایی ها با نفوذ فرهنگی و اقتصادی تلاش کردند تا جمهوری های جدا شده از روسیه را به سمت ناتو سوق دهند و پروژه انقلاب های مخملی در برخی از این کشورها نیز تلاشی برای روی کارآوردن دولت های موافق غرب در نزدیکی مرزهای روسیه بود.
وی با بیان اینکه روسیه تا زمانی درگیر مشکلات اقتصادی و اداره خود بود، اما به تدریج و به ویژه در زمان پوتین با تغییر و تحولاتی سیاسی که از درون ایجاد کرد، توانست ضمن غلبه بر مشکلات، اقتدار خاصی را به دست آورد، گفت:
به تعبیری، پوتین با بازگرداندن اقتدار به روسیه توانست رویاهایی را برای روسیه طراحی و دنبال کند. برخی میگویند رویای پوتین، احیای شوروی سابق با محوریت روسیه است، به اعتقاد برخی دیگر، پوتین میخواهد تغییر امپراطوری روسیه را کلید بزند. البته هنوز برای نتیجه گیری در مورد اهداف پوتین زود است. اما افکار فرامنطقه ای وی، با حمله به اوکراین خود را نشان داد.
احتمال وقوع جنگ جهانی سایبری در خلال درگیری روسیه - اوکراین
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در ادامه افزود:
نکته بسیار مهم این است که احتمال شروع جنگ جهانی سایبری، در خلال درگیری روسیه – اوکراین وجود دارد. وقتی آمریکاییها توانایی ورود به عرصه نظامی را نداشته و رویکرد خود را به سمت تهاجم اقتصادی میبرند، یکی از بخشهایی که میتوانند وارد شوند حوزه سایبری است.
سردار جلالی ادامه داد:
نکته حائز اهمیت این است که تا پیش از این در هنگام حملات سایبری، فاعل جنگ مشخص نبود ولی اکنون خود اعلام میکنند که دست به تهاجم سایبری زدهاند.
به تعبیری ما شاهد دو جنگ هستیم، یکی جنگ اقتصادی و مدرن بین اروپا، امریکا و روسیه و دیگری، یک جنگ سایبری که تمام ظرفیتهای سایبری غربیها و آمریکاییها، علیه ظرفیتهای روسیه در حوزههای مختلف بکارگیری خواهد شد که طبیعتا جبهه جدیدی از جنگ را خواهد گشود.
راهبرد آخر آمریکاییها؛ تعریف اوکراین به عنوان سرزمین اصلی نبرد و تبدیل جبهه نبرد به جنگ تن به تن است تا به تعبیر خود، باتلاقی شکل بگیرد که روسیه در آن گرفتار شود و نتواند به راحتی از آن عبور کند.
گسترش ناتو به شرق برای ایران نیز یک تهدید است
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به این پرسش که جنگ اوکراین برای ایران چه فرصتها و تهدیداتی را به دنبال خواهد داشت، گفت: نخست آنکه ما نیز باید جریان حرکت ناتو به سمت شرق را علیه خود یک تهدید (البته یک تهدید دور) احساس کنیم. بنابراین این همراهی کلی ما مقابله با نفوذ و حضور ناتو در غرب آسیا خواهد بود. ذکر این نکته ضروری است که یکی از راهبردهای بلند مدت آمریکا، حضور رژیم صهیونیستی در آذربایجان، ارمنستان و گرجستان است تا به واسطه آن پایگاههای این رژیم به سمت ایران نزدیکتر شود که برای ما تهدید زاست.
وی با بیان اینکه نکته دیگر اینکه با شرایط فعلی دیگر آمریکا قادر نخواهد بود که در شورای امنیت سازمان ملل، علیه ایران در حوزه برجام، اجماع ایجاد کرده و ما را به سمت صدور قطعنامه و ... ببرد، افزود: این امر فرصتی برای ماست که افزایش قدرت چانهزنی ما را مذاکرات برجام به دنبال خواهد داشت.
سردار جلالی با اشاره به اینکه در حوزه تحریمهای روسیه، فرصتهای بی بدیلی برای اقتصاد کشور ما خلق خواهد شد، ادامه داد: اگر ما از این فرصتها استفاده کرده و قدر آن را بدانیم، میتوانیم در این حوزه جایگزینی باشیم برای خدماتی مانند کشاورزی، غذایی و ... که روسیه قبل از این تحریم از سایر کشورها دریافت میکرد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با تاکید بر اینکه به نظر می رسد جنگ اوکراین، به عنوان یک چالش امنیتی در منطقه، تبعاتی 10 ساله را به دنبال خواهد داشت مگر آنکه اتفاق خاصی مانند عقب نشینی یک طرف یا اتفاقاتی مانند آن رخ بدهد، گفت: در این میان ما باید ضمن شناخت دقیق شرایط، از فرصتها حداکثر استفاده را ببریم و موضعی مبتنی بر عزت و اقتدار ملی داشته باشیم و منافع ملیمان را مدنظر قرار دهیم. باید تلاش کنیم با یک فرصت سنجی و مطالعه دقیق و هوشمندانه نسبت به شرایط بهترین موضع گیری ممکن را برای کشور اتخاذ کنیم.