اتهام زنی ترکیه به ایران؛ نشانگر ضعف ترکیه
کشور ترکیه ادعا کرد که حملات سایبری ایران موجب قطع رایانهها، سامانههای فرودگاهها، خطوط هوایی، بیمارستانها، چراغهای راهنما، چراغها، آسانسورها، یخچالها، آب و فاضلاب و همهچیز شد. به گزارش برخی خبرگزاریها این حملات به دلیل ورود بدافزارهایی بود که به همراه ایمیل یا فلش وارد رایانه میشد. این فلشها متصل به رایانهای بودند که بهنوعی به شبکه برق متصل بودند. همچنین گفتهشده که این حملات به علت اظهارات اردوغان در مورد تهران بوده است. بهعلاوه این خبرگزاری اعلام کرد که ایران به بسیاری از کشورهای دیگر حمله کرده است و احتمالاً آمریکا نیز جزء این کشورها باشد.
همچنین همان خبرگزاری که خبر اتهام ترکیه علیه ایران را منتشر کرد، بیان کرد که یک گروه هکر ایرانی بهعنوان "Cutting Kitty" وجود دارد. همچنین اعلام کرد که گروهی که حملات سایبری علیه ترکیه را انجام دادند و موجب قطع بسیاری از سامانههای ترکیه شدند گروه «امنیت دیجیتال آشیانه» بودند.
البته اخبار این خبرگزاری قابل انتقاد است. اولاً؛ در خبرگزاریهای مختلف اطلاعات متضاد آمده که شاید باهم قابلجمع باشند؛ مثلاً در برخی اخبار آمده بخش خصوصی ترکیه از دادن برق امتناع کرده در برخی دیگر آمده که خطوط برق مشکل پیداکرده بود و حتی از جمع این اخبار به این نکته میتوان پی برد که دولت ترکیه از ایجاد سازوکارهای امنیت برای خطوط برق خود ناتوان بوده و بهخوبی مدیریت بحران نکرده است.
ثانیاً؛ احتمالاً ترکیه میخواهد با این کار جنگ روانی راه بیندازد و به این صورت وانمود کند چون اردوغان ضد تهران صحبت کرده، ایران هم این حمله را به ترکیه انجام داده است. هرچند خودشان به توان سایبری ایران اعتقاددارند ولی هدف از این اتهام همان است که گفته شد.
در برخی خبرگزاریها نیز آمده است که این قطع برق احتمالاً به دلیل یک انفجار باشد؛ انفجاری که در استان کوکائین در شمال غربی ترکیه رخداده بود.
نکته دیگری که ضعف ترکیه را در صنعت برق نشان میدهد این است که برخی تحلیل گران گفتهاند همانطور که در خلال انتخابات ترکیه در سال ۲۰۱۴ قطع برق در چند منطقه به علت وجود یک گربه بود، احتمالاً این بار هم به همان علت باشد. نتیجتاً با این تفاسیر اتهام حمله سایبری ایران به ترکیه قابلقبول نیست؛ لکن اگر این حرف درست باشد، توان بالای سایبری ایران را نشان میدهد.