آینده فناوری 5G شبکه نسل پنجم ارتباطات در ایران
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان ؛ طبق مصوبه جدید شورای عالی فضای مجازی تا سال 1403 حداقل 10 درصد ارتباطات و اتصالات ایران باید روی فناوری های ارتباطی جدیدی همچون نسل پنجم 5G باشد. در همین راستا و به جهت بررسی ابعاد مختلف نسل پنجم ارتباطات در ایران با مهندس علی کیهانیان کارشناس ارتباطات و فناوری اطلاعات و استاد دانشگاه به گفتگو نشستیم و سوالاتی را با ایشان مطرح نمودیم.
این کارشناس ارتباطات و فناوری اطلاعات که از مدیران مخابراتی کشور نیز بوده اند در تعریفی از نسل پنجم ارتباطات 5G اظهار داشت:
از سال ۱۹۸۲ سرعت اینترنت بصورت قراردادی از 1G نامگذاری و بنا به نوع تکنولوژی و کارایی تا 4G که قابلیت های زیادی در خصوص انتقال پیامهای چندرسانه ای با سرعت انتقال زیاد داشته است را فراهم کرده است. نسل 5G با استفاده از موج انتقال mmWave یا میلیمتر موج است که می تواند کلید سرعت بالای اینترنت نسل پنج باشد.
نسل پنجم یا 5G به نوعی زیرساخت اینترنت اشیا Internet Of Thing با پهنای باند مناسب ، هزینه اتصال را کاهش می دهد و با این تکنولوژی دستگاه های بسیار زیادی به اینترنت وصل خواهند شد. خانه های هوشمند و شهر های هوشمند از اهداف این نسل جدید ارتباطات هستند و به طبع آن هزینه تکنولوژی بسیار پایین خواهد آمد.
مهندس کیهانیان درباره سرعت و کیفیت نسل پنجم ارتباطات5G در ایران گفت :
از اهداف نسل پنجم، افزایش سرعت انتقال داده تا ۲۰ گیگابیت بر ثانیه (یک گیگابیت بر ثانیه برای هر کاربر)، افزایش ظرفیت سرویسدهی به کاربران شبکه (کاربران بیشتر)، کاهش تأخیر شبکه و بهینگی بیشتر مصرف توان در تجهیزات شبکه و کاربر (مانند گوشی های هوشمند) و نیز پشتیبانی از سرعت بیشتر کاربران در حال حرکت (مانند کاربر سوار بر خودرو در اتوبان و یا قطارهای سریعالسیر) تعریف شده است.
درحالحاضر اینترنت 5G آزمایشی ایرانسل روی باند فرکانسی ۳۵۰۰ مگاهرتز در حال تست بوده و با تجمیع فرکانسی (Carrier Aggregation) طی روزهای آینده، تست سرعت ۳ گیگابیتبرثانیه هم برای نخستینبار در ایران تجربه میشود.
همانطوری که ملاحظه میشود تا رسیدن به حالت ایده آل فاصله زیادی وجود دارد.
وی در ادامه درباره زیر ساخت های ایران برای قابلیت نسل پنجم 5G گفت:
از حیث زیرساخت ها ، بازار مصرف و تقاضا امکان فراگیر نمودن این تکنولوزی در ایران زمان خواهد برد.
این کارشناس ارتباطات شاخص های کیفی نسل پنجم 5G در ایران را اینگونه بیان کرد:
مسلما شاخصهای فنی تابع قوانین بین المللی است و هر کشوری برای رسیدن به آن تلاش می کند.
سرعت انتقال دیتای بیشتر، کاهش تأخیر، صرفهجویی در انرژی و برخی عملکردهای دیگر، از شاخصه های اصلی نسل پنجم ارتباطات شبکه 5G است.
مهندس کیهانیان درباره مضرات احتمالی نسل پنجم ارتباطات در ایران تصریح کرد : با فناوری ۵G انسان به میزان زیادی در معرض میدانهای الکترومغناطیسی با فرکانس رادیویی (RF-EMF) قرار خواهد گرفت و ثابت شده است که برای انسان و محیط زیست مضر است همانند اینکه درب مایکروفر را باز گذاشته باشید.
این استاد فعال دانشگاه درباره تهدیدات امنیتی اینترنت نسل پنجم (5G) برای نهادهای نظامی و دستگاه های اجرایی گفت:
بدلیل نوع فرکانس و مبانی امنیتی سیستم، امکان هک شدن بسیاری از موارد که از این تکنولوژی استفاده میشود وجود دارد ، نمونه هایی هم در اخبار بیان شده است. اما به طور کلی چالش های اینترنت اشیا در شبکه ۵G ، امنیت اطلاعات و داده ها در تمام حوزه ها مانند پزشکی، نظامی و صنعتی میتواند به علت متراکم بودن گره ها (که به انتقال داده ها کمک می کند) حساسیت برانگیز باشد. همچنین محدودیت در توان مصرفی عناصر و قدرت محاسباتی کم از چالش های دیگر این حوزه است.
وی وظایف دستگاه های اجرایی مسئول را در این باره خطیر دانست و افزود:
یکی از مهمترین وظایف به گردن وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است. مهمترین آن ها عبارتند از:
- بومی سازی این تکنولوژی
- ایجاد زیرساخت های مناسب
- تربیت کارشناسان
- ایجاد بستر مناسب برای تولید تجهیزاتی که از این تکنولوژی بهره مند خواهند شد
به دلیل امکانات عدیده ای که تکنولوژی ایجاد خواهد کرد سخت افزارهایی که امکان استفاده و کاربردی کردن آن را فراهم میکند مورد نیاز خواهد بود .
کیهانیان در پاسخ به این سوال که دولتمردان در بحث ایمن سازی نسل پنجم ارتباطات(5G) در ایران، چه تمهیداتی باید بيانديشند، گفت:
تبیین قوانین مربوطه ، بومی سازی، تربیت و بکار گیری نیروهای متخصص، اراده و عزم جدی در ایجاد تشکیلات و کارگروههای امنیت شبکه ، رصد مداوم ، حداقل نمودن وابستگی تجهیزات جانبی از جمله موارد وظایف دولتمردان است.
وی در آخر خاطرنشان کرد:
پس از گذراندن دوران اقتصاد سنتی، اقتصاد و مدیریت علمی ، هم اکنون زمان استفاده از فضای سایبری برای اقتصاد نوین و مدیریت جهان است.
کشور ما تمام تلاش خود را کرده است تا در همه عرصه های موجودبه خودکفایی حداقلی برسد اما با ظهور این فضای سایبری متاسفانه با توجه به اسناد و مدارک، ایران هشتاد و ششمین کشور در بین ۱۹۳ کشور دنیاست. این یعنی نقطه شروع جدیدی برای ایجاد استقلال در کشور عزیزمان ایران و یا از جنبه دیگر شروع وابستگی به جریان سلطه است. ورود تکنولوژی 5G یعنی نیاز به تجهیزات و حتی گوشی های ویژه برای اینکه بتوان از این پیشرفت علمی بهره های لازم را برد.
و یادمان باشد ، اتصال هر IP به فضای سایبری یعنی تقدیم اطلاعات به صاحبان سرورهایی که وظیفه اتصال را انجام میدهند...