آموزش هوش اجتماعی به ابزارها، توسط دارپا
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ در حال حاضر عدم توانایی هوش مصنوعی به منظور نشان دادن، درک و مدلسازی همکاران انسانی خود، بزرگترین چالش تشکیل گروههای انسان و ماشین مؤثر بهحساب میآید. عاملهای هوشمند امروزی میتوانند به فرمانها پاسخ داده و مطابق با آموزشهای خود دستورالعملها را دنبال کنند؛ اما قدرت درک اهداف، خواستهها، احساسات و دیگر جنبههای هوش اجتماعی را ندارند. این موارد برای انسانها یک مسئلهی ذاتی به حساب میآید؛ اما کمبود آن در سامانها مانع ایجاد یک همکاری ایمن، کارآمد و مولد، میان انسان و ماشین، میشود.
جاشوا الیوت (Joshua Elliott)، مدیر برنامه دفتر نوآوری اطلاعاتی دارپا گفت:
ما به عنوان انسان، قادر به تجزیهوتحلیل وضعیتهای غیرشهودی مانند اعتقادها و اهداف هستیم. ما میتوانیم به منظور پیشبینی اقدامات، واکنشها و دیگر نیازهای فردی خود از این اطلاعات استفاده کنیم. اگر میخواهیم دستگاهها به عنوان یک همگروهی قابلاعتماد به خدمت گرفته شوند، آنها نیز باید بتوانند همین کار را انجام دهند.
با وجود این، آموزش هوش اجتماعی به سامانهها، اقدام سادهای نیست. انسانها میتواند الگوهای ذهنی جهان پیرامون خود را شامل مدلهای تقریبی ذهن مردم ایجاد کنند. از این مهارت انسانها به عنوان نظریه ذهن (Theory of Mind) یاد میشود. انسانها به منظور تحلیل وضعیت هم نوعان خود و فعالیتهای آنها از این مهارت استفاده میکنند تا بتوانند به پیشبینی اقدامات آیندهی آنها بپردازند.
مدلهای یاد شده بر پایه مجموعهای از تجربیات، مشاهدات و باورهای فردی به وجود میآیند. انسانها در یک محیط مشترک با هماهنگ کردن مسائل کلیدی پیرامون خود، راهبردها و گروه، یک مدل ذهنی مشترک به وجود میآورند. به همین دلیل نظریه و مدلهای ذهنی، به عنوان اساس همکاری مؤثر میان تیمهای انسانی شناخته میشوند.
سازمان دارپا به منظور توسعه بنیاد نظریه هوش مصنوعی و سامانههایی که از مهارتهای پایهای و ضروری هوش اجتماعی برخوردار هستند، پروژه اسیست (1ASIST) را راهاندازی کرد. هدف طرح اسیست ایجاد عاملهای هوش مصنوعی است که میتوانند نظریه ذهن ماشینی را به نمایش بگذارند. این عاملها با مشاهده و درک محیط اطراف و شرکای انسانی خود، اقدامات آگاهانهتر و مؤثرتری را در زمانی مناسب انجام میدهند.
عاملهای توسعهیافته در پروژه اسیست پویا بوده و با توجه به محیط و عوامل متغیر، تکاملیافته با شرایط جدید سازگار میشوند. این ویژگی کمک میکند، بتوان در محیطهای بسیار پیچیده که با دگرگونیهای ناگهانی همراه هستند، از آنها بهره گرفت.
در فاز اول پروژهی اسیست تعاملات تکنفره میان انسان و ماشین و اثرات آن موردبررسی قرار خواهند گرفت. این تعداد به مرور زمان به 10 عضو افزایش پیدا خواهد کرد و شرایط پیچیدهتر خواهد شد.
- Artificial Social Intelligence for Successful Teams