گزارش شفافسازی یاهو؛ جاسوسی دولت آمریکا پایانی ندارد
موسسه خبری سایبربان: پس از گوگل، توییتر، فیسبوک و چند شرکت بزرگ دیگر این بار نوبت به یاهو رسید تا گزارش شفافسازی مربوط به شش ماههی اول ۲۰۱۳ را منتشر کند. بر اساس این گزارش دولت آمریکا در این مدت ۱۲ هزار درخواست را به یاهو ارائه داده که یاهو به یک سوم آنها عمل کرده است.گزارش یاهو از نظر محتوایی شباهت بسیاری به گزارشهای فیسبوک، گوگل دارد که در ماههای اخیر منتشر شدهاند.
این شرکتها در گزارشهای شفافسازی خود جزئیات درخواستهای دولت آمریکا برای دریافت اطلاعات کاربران را شرح دادهاند.
این گزارش نخستین گزارش یاهو از این نوع بوده و در اوج جنجالها بر سر روابط شرکتهای بزرگ با دولت آمریکا و سازمانهای اطلاعاتی منتشر میگردد. یاهو در این گزارش با اشاره به درخواستهای دولت آمریکا از شرکتهای بزرگ اعلام کرده است که «این شرکت در هیچ طرح یا پروژهی اطلاعاتی خاصی همکاری نکرده و صرفاً به درخواستهای مطابق با قانون پاسخ داده است.»
در این گزارش آمده است که دولت آمریکا در شش ماههی نخست سال ۲۰۱۳ تعداد ۱۲۴۴۴ درخواست اطلاعات محتوایی را به یاهو ارائه کرده است که یاهو فقط به ۴۶۰۴ مورد از آنها جامهی عمل پوشانده است. این اطلاعات مواردی چون کلمات بهکاررفته در مکاتبات (رایانامه و گفتوگوی برخط)، عکسهای منتشره در سرویس Flickr، پروندههای بارگذاریشده، مدخلهای دفترچهی تلفن برخط یاهو، رویدادهای تقویم یاهو، نکات ثبتشده در سرویس Yahoo Notepad، و هرگونه اطلاعات دیگری است که کاربران در حسابهای یاهوی خود نگهداری میکنند.»
یاهو اعلام کرده است که ۶۷۹۸ درخواست را هم بهصورت اطلاعات غیرمحتوایی پاسخ داده است. مقصود از اطلاعات غیرمحتوایی در اینجا اطلاعاتی است که کاربران در زمان ایجاد حسابهای خود مورد استفاده قرار دادهاند که از جملهی آنها میتوان به آدرس رایانامهی ثانویه، آدرس آیپی، نام کاربری و گذرواژه همچنین اطلاعات مربوط به تراکنشها اشاره کرد.
همچنین بر اساس گزارش مذکور دولت آمریکا با بیش از ۱۲ هزار درخواست بیشترین درخواست اطلاعات را در میان دولتها از یاهو داشته است. دولت آلمان هم با ۴۲۹۵ درخواست در رتبهی بعدی قرار دارد.
به گفتهی مقامات یاهو بیشتر درخواستها مربوط به رهگیری مجرمان و اعمال خلافکارانه بوده است و درخواستهای مربوط به مسائل امنیتی بخش کوچکی از درخواستها را تشکیل میدهند.
شایان ذکر است که یاهو بر خلاف سایر شرکتها به تعداد نامههای امنیت ملی که محتوای محرمانه دارند اشاره نکرده است. این شرکت فقط به اعلام تعداد کل درخواستها بسنده کرده است.