دنیا در مشت اینترنت اشیا (بخش اول)
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ اصطلاح اینترنت اشیا اولین بار در سال 1999 به کار برده شد. اینترنت اشیا بیان میکند، همهی اشیا دارای هویت دیجیتالی بوده و به رایانهها، تلفنها و دیگر ابزارهای هوشمند اجازه میدهند آنها را مدیریت کنند. این اصطلاح امروزه به تمام اشیایی که توانایی اتصال به اینترنت را دارند اطلاق میشود.
اینترنت اشیا روزبهروز در حال رشد و فراگیر شدن است. گروهی از تحلیلگران پیشبینی کردهاند که هزینههای اینترنت اشیا در سال 2016 به 235 میلیارد دلار خواهد رسید که 22 درصد بیشتر از سال 2015 است. همچنین پیشبینی شده است، تا سال 2020 بیش از 20.8 میلیارد شئ به اینترنت متصل خواهند شد.
در حال حاضر بسیاری از شرکتهای فناوری اطلاعات روی پیشرفت اینترنت اشیا و کاربردهای آن در زمینههای مختلف تحقیق میکنند. با پیشرفت این فناوری، اینترنت اشیا به مرور زمان در همهی زمینهها ورود کرده و بسیاری از اشیا از طریق اینترنت به یکدیگر متصل خواهند شد.
در ادامه 10 بستر که اینترنت اشیا میتواند در آن به کار گرفته شود آورده شده است.
بلوتوثهای سریعتر، باهوشتر و برد بیشتر
فناوری بلوتوثهای امروزی از سرعت و برد کمی برای انتقال دادهها برخوردار هستند؛ اما گروهی از پژوهشگران سعی دارند با ترکیب اینترنت اشیا و بلوتوث، استاندارد جدیدی را برای افزایش توانایی انتقال اطلاعات، برد و سرعت بلوتوث ایجاد کنند. این استاندارد جدید با نام بلوتوث اسمارت (Bluetooth Smart) شناخته میشود و به اشیا کمک میکند تا حجم بیشتری از اطلاعات را با سرعت بیشتر و با بردی 4 برابر نسبت به فناوری امروزی جابهجا کنند.
دفتر کار هوشمند
با کمک اینترنت اشیا میتوان تمام ابزارهای ضروری و موردنیاز یک دفتر را به یکدیگر متصل کرد تا با مدیریت آنها کارها سریعتر و با دقت بیشتری پیش برود. همچنین امروزه تقریباً تمام کارمندان یک شرکت از تلفنهای هوشمند برای انجام کارهای روزانهی خود استفاده میکنند. مدیران یک شرکت میتوانند با متصل کردن تلفنهای هوشمند کارمندان به سامانهی اتوماسیون شرکت خود، کارمندان را زیر نظر گرفته و وظایفشان را به آنها یادآوری کنند.
بهعنوان مثال میتوان با استفاده از موقعیت جغرافیایی کاربر و جمعآوری اطلاعات وظایفی که انجام میدهند کارایی کارمندان را افزایش دهند.
اینترنت فیزیکی و کمک به فروشندگان
از سال 2014 با استفاده از نوعی فناوری بلوتوث که انرژی بسیار کمی برای فعالیت میخواهد در بعضی از فروشگاهها و شهرهای هوشمند استفاده میشود. فروشندگان از این فناوری برای تبلیغات خود استفاده میکنند. آنها با کمک این فناوری، تبلیغات خود را به عابرینی که از نزدیکی فروشگاه عبور میکنند، ارسال میکنند. با استفاده از این فناوری، تلفنهای هوشمند تنها در مکانهای از پیش تعیین شده اطلاعات موردنیاز خود را دریافت میکنند. همچنین با استفاده از این فناوری سرعت تبادل اطلاعات، بین کاربران ابزارهای هوشمند در یک محدودهی خاص فراهم میشود.
بهطور کلی این فناوری اطلاعات را در زمینهی از پیش تعیین شده و در یک محدودهی خاص در اختیار مردم قرار میدهد. این فناوری به کمک اینترنت اشیا مانند یک فانوس دریایی عمل میکند و کاربران را در یک محدودهی خاص به سمت هدف مورد نظر جذب خواهد کرد.
به عنوان مثال میتوان این فناوری را در کنار اشیایی که در موزه به کار میروند استفاده کرد تا زمانی که کاربر به نزدیکی آن شئ می رسد، بتواند اطلاعات آن را روی تلفن هوشمند خود مشاهده کند.